• Therese Karlsson

Lisbeta - en trollkona ska du icke låta leva

Lite information om den operaproduktion jag ska medverka i i sommar på Åland:


Kulturföreningen Katrina producerar i sommar jubileumsoperan ”Lisbeta” den 15-17 juli 2021 på Åland. Den 9 juni 2022 fyller nämligen Ålands självstyrelse 100 år och operan är en del av konsten och kulturen som jubileumsåret kommer att bjuda på. Författaren Carina Karlsson har tillsammans med regissör Ida Kronholm skrivit librettot för operan, som berättar om häxjakten där flera kvinnor blev beskyllda för samröre med djävulen och avrättades.. Operan bygger på Carina Karlssons bok "Märket" som handlar om Lisbeta från Skarpans och hennes livsöde.


På Katrina föreningens hemsida står att läsa:

”Lisbeta – är en musikalisk fest där 1600-talets trolldomsanklagade kvinnor tar makten över hatretorikens logik. Till Ålands självstyrelses 100-årsjubileum ger vi Lisbeth och hennes olyckssystrar röst genom en nyskriven, modern opera.”


Sångarensemblen består av Sofie Asplund - Lisbeta, Aarne Pelkonen - Lisbetas man Per, Philip Björkqvist - vicehärdshövdingen Psilander, Dan Karlström - prästen Kjellinus. Jenny Carlstedt - Karin. Kvinnan som är det första offret för häxjakten. Therese Karlsson - Ebba. dragspelaren Veli Kujala - skatan!


Instuderingen av Karolina Eirkisdotters musik är i full gång..och jag ser så mycket fram emot att få medverka i denna operaproduktion i sommar. Även om temat är minst sagt brännande och svårt, så känns det otroligt viktigt att få ge dessa kvinnor upprättelse!


Operan har premiär 15 juli 2021 på Alandica och ges endast tre gånger.

Köp biljett i god tid. www.alandica.ax

69 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla